VÄLKOMMEN!

VARMT VÄLKOMMEN! Skoj att du tittar in :-)! Bloggen är dedikerad till den lilla svalunge, som jag fick "låna" sommaren 2010 och som du kan läsa om i de första inläggen. En renovering av huset på Gården får du också följa med bland annat ditt och datt.
Om du är ny här börja gärna läsa från sidan "Det var en gång" (27 juli 2010). Inläggen kan med fördel läsas i kronologisk ordning, som en helhet, men givetvis också som enskilda, fristående sidor. De flesta foton kan du se i större format genom att klicka på dem. Ni tycks vara många, som läser här. Blir jätte glad om du lämnar ditt spår i kommentarrutan.

torsdag 23 juni 2011

Min senaste passion

..är fönster. Gamla fönster av olika modell och årgångar fascinerar mig mycket. Det senaste "fyndet" är fönstret här nedan. Oerhört vackert och charmigt! Det är inte utan orsak att man säger att fönstren ger huset dess själ.

En dag när solen låg lägligt till råkade en av timmermännen upptäcka att någon ristat in årtalet 1909 i en av husets grundstenar. Så huset, i den storlek det är i dag, byggdes 1909 men själva storstugan (köket) och de två mindre rummen, som nu är badrum och tambur, är äldre än så. De utgör tillsammans den stockstuga, som flyttades över i slutet av 1800-talet från byn till den plats huset står i dag. I mitt kök vittnar de gamla, synliga stockväggarna om den svunna tiden.

...och mossa på tegeltakets norra sida...


Vacker, gammal mossa på stenfoten...

På taket finns nu tre skorstenar; mamma, pappa och baby Skorsten. De två yttersta är vanliga rökkanaler men till den mittersta är planerat att ansluta kökets spisfläkt, badrumsfläkten och ett ventilationsrör från källaren. - Ett gammalt hus med aktning måste ju också ha ett välfungerande försvar. Här ovan till höger syns kanonmynningen, som är riktad utåt från källaren.

 
Till kvällen blir det igen dags att ta in hästarna från betet...

... och föra in dem till stallet, som väntar i kvällssolens sken.
TREVLIG MIDSOMMAR PÅ ER ALLIHOPA
önskar alla invånare på Gården!


1 kommentar:

  1. Så vackra bilder och välskrivet. Som alltid! Kram!
    Joanna

    SvaraRadera