VÄLKOMMEN!

VARMT VÄLKOMMEN! Skoj att du tittar in :-)! Bloggen är dedikerad till den lilla svalunge, som jag fick "låna" sommaren 2010 och som du kan läsa om i de första inläggen. En renovering av huset på Gården får du också följa med bland annat ditt och datt.
Om du är ny här börja gärna läsa från sidan "Det var en gång" (27 juli 2010). Inläggen kan med fördel läsas i kronologisk ordning, som en helhet, men givetvis också som enskilda, fristående sidor. De flesta foton kan du se i större format genom att klicka på dem. Ni tycks vara många, som läser här. Blir jätte glad om du lämnar ditt spår i kommentarrutan.

torsdag 3 februari 2011

Vår på väg?

Den här veckan har dagsljuset där ute förändrats. Trots att snön ännu ligger tung på tak och träd så lovar ljuset vår. Kanske vi har den tyngsta delen av vintern bakom oss nu?

I veckan amputerades mitt lilla hus. Jo faktiskt; huset förlorade sin ena skorsten.
Helt orädda klättrade timmermännen upp på det snötäckta tegeltaket. Länge dröjde det inte innan skorstenen var ett minne blott. Sen fortsatte männen att jobba inomhus, uppe på vinden. Där rev de mera av de gamla teglena ända tills de nådde ner en bit under innertaket i vardagsrummet.

Mitt älskade hus har blivit en skorsten fattigare








Platsen där den nya spisen ska stå
Där den gamla, numera rivna spisen stod finns nu ett stort hål i golvet. Där tittar två stenbamsingar fram. Timmermännen har fått ta till tung verktygsarsenal för att försöka få stenbumlingarna att ge sig. Med slägga, betongborr och snigeldynamit (lyckligtvis ingen exploderande dynamit..) har de gått till attack mot de envisa stenarna. Tanken är att få bort blocken, som underligt nog i tiden placerats ovanpå trästockar. När stenarna är borta ska en  stadig betongplatta gjutas. På den ska den nya spisen stå.

En f.d. ingång till huset


Då skivorna i det blivande vardagsrummet togs bort hittade vi ett gammalt igentäckt dörrhål. Huset hade i tiden inhyst två familjer samtidigt. Här var nu tydligen ingången till den andra familjens hem.

I förgrunden en del av den rivna mellanväggen










I det ena av de två rum, som ska slås ihop till vardagsrum finns ett stort fönster. Det här fönstret vätter mot söder. Sommartid flödar solljuset in. Eftersom jag är en älskare av ljus fick jag idén att låta bredda fönsteröppningen ytterligare. Byggmästaren godkände idén och sa att det är möjligt att göra så utan att huset tar skada  av ingreppet.

Det gamla vackra fönstret blir suveränt till ett växthus en dag..
Nu är planen att byta ut det här gamla fönstret till en glas-pardörr. De nya dörrarna kommer att ha många fönsterrutor och dessutom blir det glasrutor ovanför och bredvid dörrarna också. På så sätt blir den sammanlagda fönsterytan ännu större än nuvarande - allt för att få in så mycket ljus som möjligt i det relativt stora vardagsrummet. Den här "luftiga" dörrkonstruktionen kommer att passa fint in i husets exteriör. Dörrarna ska öppnas utåt mot en blivande altan. Ser redan fram emot de sommarmorgnar då jag får öppna dörrarna på vidgavel och hälsa solens första strålar välkomna för dagen.

Som bläckfiskarmar hänger elledningarna i badrumstaket.
Elektrikern besökte oss nyligen. Han passade på att dra elektriska ledningar där väggar och tak redan var skålade. Genom att dra ledningarna efter att skålningen gjorts och före ytorna täcks in får man ledningarna gömda.

Det gick rätt så mycket framåt på renoveringsfronten under veckan som gick. Golvvärmerören i badrummet, tamburen och vardagsrummet blev nämligen också installerade.
 
Golvvärmerören i badrummet och tamburen



En av rörstockarna till golvvärmesystemet installeras

En resa till huvudstaden hann jag göra för några dagar sedan. Äntligen hittade jag - efter en längre tids funderande, väljande och vrakande - supersnygga kakel till hela badrummet och tamburgolvet. Ska bli såå spännande att se hur det blir att se ut när kaklen är på plats. Och snart, snart anländer det långt tidigare beställda bubbelbadkaret och duschen. Jippijej!
Den nya spisen till vardagsrummet är också nu vald. Det blir en täljstenspis. Täljsten är ju som känt en stensort, som både lagrar och strålar värme mycket effektivt. Spisen kommer säkert väl till pass under kommande kalla vintrar då tillskottsvärme kan behövas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar