VÄLKOMMEN!

VARMT VÄLKOMMEN! Skoj att du tittar in :-)! Bloggen är dedikerad till den lilla svalunge, som jag fick "låna" sommaren 2010 och som du kan läsa om i de första inläggen. En renovering av huset på Gården får du också följa med bland annat ditt och datt.
Om du är ny här börja gärna läsa från sidan "Det var en gång" (27 juli 2010). Inläggen kan med fördel läsas i kronologisk ordning, som en helhet, men givetvis också som enskilda, fristående sidor. De flesta foton kan du se i större format genom att klicka på dem. Ni tycks vara många, som läser här. Blir jätte glad om du lämnar ditt spår i kommentarrutan.

torsdag 6 januari 2011

Sotarmurre

... ärade oss med ett besök härom dagen. Hade bett honom komma och kontrollera skicket på de två skorstenarna i huset. Sotaren är av den gamla stammen. Ser precis ut som sotaren i barnböckerna. Svart, hurtig och rund om magen. Jag var lite orolig att han skulle trilla ner från mitt snöbeklädda tak då jag hörde honom äntra stegen där ute men, som han själv sa; han brukar ha änglavakt och ner kom han även denna gång med livet i behåll.
Vitsordet för skorstenarna blev inte så där hejdundrande gott. Den ena fick godkänt men den andra dömdes att rivas ända ner till mellantaket. Men inget negativt utan något positivt; i och med att halva skorstenen rivs kommer man sedan att kunna mura den nya ett stycke bakom den ursprungligas plats. Det i sin tur möjliggör att en ny spis kan byggas precis mitt emellan de nuvarande två rummen, som ska slås ihop. Så slutresultatet blir säkert bra  :-)

I går hade vi solförmörkelse. Fick av en händelse höra om den i radion. Grabbade tag i kameran, kallade på Tuvan och plumsade iväg med hunden hack i häl över de snöklädda fälten. Eftersom det var en rejält molnig dag blev det inte så bra foton. Lite speciellt kändes det ändå att få se månen skymma solen så där.

Inne i huset på Gården fortsätter timmermännen att flitigt jobba på. Nu har de sent omsider fått ut nästan alla stora stenbumlingar, som dök upp då golven i badrummet och de två intill-liggande rummen rivdes. Det var ingen lätt match för killarna att få ut stenarna men med hjälp av dels "snigeldynamit" och dels av en egenhändigt snickrad kälke låg till slut alla stenar på gårdsplanen.

Utanför huset, där händer det en hel del också. Sedan en par veckor tillbaka har trädbeståndet på den lilla sandåsen, som löper längs med Gården, glesnat betydligt. En duktig entreprenör har bokstavligen slagit klorna i de träd, som vuxit för tätt intill sina artfränder. Smick, smack och så har igen en fura dråsat till marken. Tidigare var den smala skogsremsan en enda röra. Det var svårt att ta sig igenom den. Nu, efter att den duktiga - och som det visade sig; trevliga - skogsmaskinsföraren har röjt upp bland träden ser det faktiskt inte alls illa ut. Efter några år, då de stammar, som nu blivit kvarlämnade har växt till sig så kommer åsen att vara kanon! 

Här går det undan; fura för fura, gran för gran..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar